Tarinamme

SOINILANMÄKI

Soinilanmäen tila sijaitsee Haapalan kylällä noin 12 km Savonlinnan keskustasta koilliseen, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Tila sijaitsee peltojen keskellä, kylän korkeimmalla mäellä.


Soinilanmäen tilaa on sukumme viljellyt jo vuodesta 1936. Maidontuotanto oli tilan päätuotantosuunta vuosikymmenien ajan. Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan tilalla ei ollut juurikaan toimintaa, kunnes vuodesta 2017 alkaen tilaa on alettu kehittää uudestaan.

Nykyisin keskitymme lampaisiin. Lampaat ovat suomalaista alkuperäisrotua, Kainuun harmaksia.

Lue lisää lampaista.

TILAN EMÄNTÄ JA ISÄNTÄ

TIINA

Soinilanmäki on Tiinan äidin puolen suvun tila, se lapsuuden "mansikkapaikka" ja rakas mummola, jossa nykyinen emäntä on saanut ensikosketuksensa lehmiin ja muihin eläimiin sekä maatilan töihin. Jo lapsuudessa mummon kanssa navettatöissä touhutessa Tiinalle syntyi haave jatkaa sukutilan pitoa joskus tulevaisuudessa. Tämä haave kävi toteen syksyllä 2017, jolloin hän sai alkaa emännöimään Mäkeä ja herättämään henkiin hiljaiseloa viettänyttä tilaa. Työ jatkuu edelleen, remontointia ja kehitettävää riittää vielä paljon ja uusien juttujen ideointi onkin emännälle mieluisaa. Ajatus siitä, että samaa polkua talolta vanhaan kivinavettaan on tilan emännät kulkeneet yli vuosisadan ajan, tuntuu hienolta. Kiitollisuus siitä, että saa olla osa sukupolvien ketjua, on suurta.

Eläimet ja niiden kanssa puuhailu ovat olleet Tiinalle aina tärkeitä ja niiden hyvinvointiin panostetaankin Mäellä paljon. Eläinrakkaus näkyy myös eläinlajien kirjavana joukkona ja siinä, että eläimet ovat persoonia ja työkavereita. Ne tunnetaan nimeltä ja niiden kanssa vietetään paljon aikaa. Emäntä on pienestä pitäen viihtynyt maalla. Maaseudun rauha, eläimet, luonto ja metsä ovat henkireikä, joista ammennetaan niin energiaa kuin ideoitakin, sekä rauhoitutaan ja haetaan luonnonantimia ruokapöytään.

Oppinsa maaseutuyrittämiseen Tiina on hankkinut Ypäjän Hevosopistolta (hevostenhoitaja), Mustialasta (agrologi amk), sekä metsäpuolen osaamista suorittamalla metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon. Työkokemusta maaseudun töistä on kertynyt paljon eri tehtävistä ja vahvana mottona tilan töissä on ollut myös sanonta "Työ tekijäänsä opettaa". Tavoitteena on saada lähitulevaisuudessa valmiiksi jo aloitetut yamk-opinnot. Aika näyttää, mihin opintoihin ja urille emännän tie vielä johtaakaan! Motivaatiota ja rohkeutta uuden opetteluun ja uusien asioiden luomiseen löytyy.

JANI

Pari vuotta sitten Jani asteli tontille ja sovitteli jalkaansa isännän saappaat. Vaikka isännän päivätyöt ovatkin toisaalla, on Janin rooli tilan arjessa merkittävä ja tilan töistä on myös muodostunut isännälle mukava tapa rentoutua ja viettää aikaa. Monitoimimieheltä sujuu niin eläinten hoitaminen, konetyöt kuin rakentelukin, sähkötöitä unohtamatta. Isäntä myös kiltisti toteuttaa emännän suunnitelmat remonttien ja rakentamisen suhteen, tuoden kuitenkin aikaansaannoksiin myös omat ajatuksensa. Janin sanoin: "Ollaan hyvä tiimi, kun sie suunnittelet ja mie toteutan."

Jos isäntä ei ole työn touhussa, löytää hänet useimmiten joko metsältä tai vesiltä. Emäntää ja isäntää yhdistää eläinrakkaus ja käytännön tekeminen - paikoillaan jouten olo ei ole kumpaisellekaan luontaisaa, vaan akutkin latautuvat pienen puuhastelun lomassa.

ANKAT

KUVIA TILALTA